Utólagos ablakszigetelő szerszámok, módszerek. www.ablakszigeteles.org

Ablakszigetelési módszerek, megoldások

 

Miért szigeteljünk ?

A lakások 90%-a 15 évesnél idősebb. A régebbi építésű otthonok ablakai fából készültek és ezeknél semmilyen tömítő szigetelő megoldást nem alkalmaztak. Ahol találunk gyárilag beszerelt ablakszigetelő anyagot ott is ez kaucsuk alapanyagból készült, ami a fényre két év alatt megérik, megrepedezik, és megkeményedik. A fa folyamatosan mozog a hőmérsékleti és nedvességtartalom változásokra reagálva. A megkeményedett gumi ezt akadályozza és nem kívánt vetemedések jönnek létre. A bemarásos szilikon szigetelést Svédországban fejlesztették ki ahol sokkal szélsőségesebb klímaváltozékonyság az uralkodó. A tömítőanyag szilikonból készül, ami ellenálló az UV fénynek és fizikai, kémiai tulajdonságait -60 és +120 Celsius fokok közt megőrzi. Azon kívül, hogy a  szigeteletlen, vagy rosszul szigetelt lakások fűtése, hűtése rengeteg egyébre is fordítható pénzünkbe kerül, feleslegesen terheljük környezetünket, és a szelesebb, hidegebb napokon jelenlévő hideg az egészségünket is veszélyezteti. A jól szigetelt nyílászáróknál sokkal csendesebb a lakás, és kirekesztjük a port, szmogot is. Tehát minden szempontból élhetőbb, komfortosabb körülményeket kapunk. Az ablakszigetelésre fordított pénz 2-3 fűtési szezon alatt megtérül.

Megoldás lenne az ablakok cseréje is de szeretném felhívni néhány dologra a figyelmet:

1. Az ablakok cseréje sokba kerül, megtérűlési idő 25-45 év.

2. A csere elég körülményes, nagy koszolással, felfordulással jár.

3. A régi faablakok nagyobbrészt borovi fenyőből készültek. Ezek magas gyantatartalmuk miatt még mindig sokkal időtállóbbak mint a mai lucfenyő, vagy műanyag ablakok.

4. Az agyonreklámozott műanyag ablakok sem örökéletüek, UV fényre vetemednek, szmogtól, széltől a színűk, fényük kopik. A szigetelésük kaucsuk alapanyagú. A faablakokkal ellentétben nehezen vagy egyáltalán nem állíthatóak utólag.

Röviden egy jól szigetelt, vasalatait tekintve jól beálított ablak, sok esetben felveszi a versenyt egy új ablak szigetelési képességével. Ezáltal nemcsak pénzt takarítunk meg, hanem csendesebb, egészségesebb élhetőbb, konfortosabb életteret nyerünk.

 

Ablakszigetelés Budapesten, elérhetőségeink