Utólagos ablakszigetelő szerszámok, módszerek. www.ablakszigeteles.org

Ablakszigetelési módszerek, megoldások

 

Ablakszigetelés bemutatása

Először szemmel ellenőrizzük az ablakok állapotát és a vasalatok működését. Gyakorlatilag minden nyilászáró szigetelhető és szigetelni érdemes amelyik nem korhadt, vagy nincsenek letört, hiányzó darabjai. Megnézzük hogy záródnak, nyitódnak az ablakok és sok esetben egy rutinos szakember azt is látja, hogy mekkora a hézag, hány milliméteres szigetelőanyagot kell használni. Ez dupla ablakoknál a legegyszerűbb, mert az összecsukódó ablakoknál ahol nincs a két ablak között oszlop, kinyitjuk az egyik nyílót, és alul felül látszik a tok és nyíló között lévő hézag. Általában az öreg ablakok lefele ereszkednek és a zsanér fele száradnak. Esetenként alul és a zsanér oldalon vékonyabb anyag szükséges, mint a zár felőli és felső részen. Ha szemmel nem tudjuk értékelni a hézagot akkor egy darab gyurmát berakunk a nyíló és tok közé. Összecsukjuk, bezárjuk, és kinyítás után látjuk a hézag méretét.

Gyurma próba ablakszigeteléskor

Ha igazán szakszerű munkát akarunk végezni a zsanérokat és zárakat speciális erre a célra kifejlesztett olajjal vagy WD 40-el kenjük be. Ha az ablakok alul súrolnak, tegyünk a zsanér csapokra egy-egy megfelelő méretű kiemelő gyűrűt. A bemarásnál vigyázzunk a bevésett diópántoknál és a dupla ablakok takaró léceinél. A diópántoknál hagyjuk ki a marást, és ott levágjuk a szigetelőanyag nútba illeszkedő részét. A borító lécek nagy szögekkel vannak felerősítve, amik nem látszanak, de ha nem kellően óvatosan toljuk a gépet, azonnal eltörik a marókés.

Ha nagyon le van ereszkedve az ablak akkor párkánygyaluval ki kell gyalulni az aljából. Ezt hamar be kell festeni, hogy ne kezdjen el korhadni. Miután bemartuk a nútot ellenőrizzük, hogy maradt-e forgács benne. Ha igen újra toljuk a gépet és tökéletesen kitisztítjuk.

Ablakszigeteléshez marás

Ezután belehengereljük a szigetelő anyagot.

benyomás görgővel

Müanyag, vagy fém ablakoknál, ahol nem lehetséges a marás, tökéletes megoldás a szakaszonként ecetsavas sziloplaszttal történő felragasztás. Ebben az esetben levágjuk a profil bajusz részét.

A behelyezett szigetelő a következő képpen tölti ki a hézagot.

Ablak szigetelve

A kissebb vállal kiképzett ablakoknál látszik a fehér szigetelő anyag.

Szigetelt ablak