Utólagos ablakszigetelő szerszámok, módszerek. www.ablakszigeteles.org

Ablakszigetelési módszerek, megoldások

 

Bemarásos ablakszigeteléshez
használt szerszámok eszközök

Az ablakszigetelést bemutató filmet érdemes végignézni, mert nagyon sok ismeretet, fogást megszerezhetünk. Szükséges egy gyorscsiszoló. Ajánlott márkák: Metabo, Boss, DWT. A Virutexnek is van egy ablakszigetelésre fejlesztett gépe de ez az első nap leégett. Túl alacsony a teljesítménye.

Ablakszigeteléshez marógép

Nem árt ha fordulatszám szabályozós gépet választunk, mert nem mindig a legnagyobb fordulat az ideális. A gépre kell egy megvezető ami az ablak nyíló felfekvésébe megvezeti a marókést.

Megvezető szupport

Ez egy csőben végződik amire egy porszívót csatlakoztatunk. A porszívó a marás teljes időtartama alatt legyen bekapcsolva, hogy elszívja a forgácsot. Porszívó nélkül a forgács a nutban marad és nem lehet berakni a szigetelést. Szükséges még 2-3 darab keményfémlapkás marókés. Ezek marási szélessége 3 mm és 5 mm mélyre marunk. A bemarókések megrendelhetőek a www.faragoszerszam.info weboldalról.

Marókések ablakszigeteléshez

Kellenek masszív bakok amikre a szigetelendő ablakokat ajtókat rakjuk bemaráskor és szigetelő berakásnál.

Ezen kivül kell egy ablakszigeteléshez használt görgő, amivel könnyedén benyomjuk a fenyőágmintás bajuszt a kimart horonyba. Ezt én úgy készitettem el, hogy a gördülő felületet sikcsapágyaztam mert ha a műanyag görgö a fémtengelyen gurul nagyon gyorsan kikopik és a furat a tengelyhez képest nagyon kitágul. Ezzel a módszerrel meg sokszoroztam a görgő élettartamát.

Benyomó görgő ablakszigeteléshez

Ha mindez megvan akkor már csak anyag és munkakedv szükséges. Az anyag fehér és barna szinben beszerezhető. A fehér 4-6-8-10-12 mm átmérőkkel kapható. A barnát 4 mm átmérővel nem gyártják. Úgyanez a profil a fenti méretekkel beszerezhető bajussz nélkül is. Ezt a fém és nem marható müanyag nyilászárókhoz használják. Ebben az esetben ecetsav bázisú sziloplaszttal szakaszosan odaragasztjuk.

Ablakszigetelő profil.